Julpynt år 2013

Idag har vi faktiskt julpyntat. Mycket mycket sparsamt men ändå. Det finaste julpynt vi har är ljusstaken i vardagsrumsfönstret, den som åker tillbaka till förrådet sist av allt julpynt, ofta lååångt senare än det andra. Det är ju det finaste av allt med detta mörker som råder i vårt land under vintertid, de fina ljusen som lyser överallt. Därför drar vi gärna ut på ljusstaken så länge som möjligt. Vi har också en stor och tjusig julstjärna i sovrumsfönstret men förutom det så är det inte mycket mer än tre tomtar som sitter på fönsterbrädorna. Det är allt. Vi brukar ha en julgardin i vardagsrummet men i år hoppade vi över den. Balkongen får sig också en ljusslinga eller två. Det är fint. Verkligen.
 
Detta är första helgen på länge, känns som nästan på hela  hösten som vi har en obokad helg. Så himla skönt faktiskt. Även om vi gjort roliga och trevliga saker de övriga helgerna så är det skönt att bara ta det lugnt också. Göra ingenting. Det är jag ganska bra på, att göra ingenting.
 
Men en sak har vi att göra idag, det har vi faktiskt. Vi ska på tomtebytardag hos ett par vänner. Vi tar med oss en tomte (av våra tre hahaa)  som vi lämnar där och tar med oss en annan hem. Vi ska prata lite, värma oss med glögg och äta pepparkakor så vi blir riktigt snälla.
 
 
 


 
Kategori: Allmänt Taggar: julpynt, tomtar;

Fikatajm

Jag lovade mina kontorskamrater att bjuda på glögg och pepparkaka till fikat idag. Så igår satte jag igång att baka saffransbutterkaka eller vad det nu kan heta. Vanlig bulldeg men istället för att lägga bullarna i bakformar la jag dem i sockerkaksformar, två stycken. Den ena smaksatte jag med, förutom saffran, vanilj och den andra med mandelmassa. De såg jättefina och goda ut när jag spanade förväntansfullt in i ugnen. 
 
Helt plötsligt tjöt brandvarnaren. Mannen kom springande och viftade upp mot taket där brandvarnaren sitter (en av dem) varvid det höga tjutandet tystnade. Det gick 5 minuter och så började det igen. Högt. Skärande. Mannen kastade sig fram igen, viftade och det blev tyst. Ett tag. "Säg till när du bakat klart, jag har kopplat ur brandvarnaren". Hahaaa... 
 
Nåja, de blev fina och jag väljer att tro på mina kontorskamrater som förnöjsamt mumsade i sig tillsammans med pepparkakor, tre sorters mögelostar, Lindor-choklad, kanderade valnötter, mandel, russin, klyftade päron och två sorters glögg. 
 
Mannen hämtade mig sedan från jobbet och när vi öppnar dörren hemma kommer samtidigt våra grannar hem, de som bor vägg i vägg med oss. 
 
"Kände ni att det luktade gott och bakat igår?" sa jag med ett leende. "Vi hörde!...."
 
 


Kategori: Allmänt Taggar: glögg, saffran;

Efteråt

Söndag, kväll, mörkt, seg, soffan och dessertmästarna. 



Frost vyer

Har varit på en resa till Edsbyn. En resa som tar ca 3 timmar att bila, förutsatt att man inte stannar någonstans för att äta en grillkorv med mos på stående fot, utan ketchup, eller en drive-thru-burgare på första bästa ställe bara för att - då tar det 3 timmar. När jag åkte dit var det kväll och kolsvart ute. Sträckan som kallas Bergslagsdiagonalen är rak och bred men ack så enslig, knappt någon bebyggelse och nästintill ingen trafik alls, det tänker jag på varje gång jag åker den, att på den sträckan vill jag inte under några omständigheter bli stående. På radion hade jag rattat in Vinyl 107 som spelade gamla hits från 3 decennier (60, 70 och 80-talet). Jag kände igen alla låtar och jag sjöng (nåja) högt för mig själv hela vägen, och guuuu så bra låtar och oj vad mycket skön musik jag glömt insåg jag. Tackar ödmjukast för påminnelsen Vinyl 107.
 
Temperaturen hade sjunkit från 0 till -8 när jag kom fram. Om det var snöigt där? Nope, det var det inte. Men när jag lämnade Edsbyn för att åka hem dagen efter så var det ännu ljust ute. Då såg jag. Då såg jag att hela landskapet var täckt i ett ganska tjockt lager frost. Så himla fint.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategori: Allmänt Taggar: frost, landskap, vinyl 107;

Novemberlördag

Ja här går det i snigelfart denna lördag. Det är ju sååå grått ute, mörkt och allmänt trist. Jag vill mest bara krypa ner i min soffhörna, dra täcket över mig och invänta vintern. Tog ändock en promenad ner till Mälaren. Hade med mig kameran och försökte se förbi allt det gråa, bruna och kala.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dvala

Det är mörkt när jag åker till jobbet, det är mörkt när jag kommer hem. Inga foton blir tagna, har till och med lämnat kameran hemma vid ett flertal tillfällen då jag vanligtvis a l d r i g skulle lämna den hemma.  Jag är just nu i någon sorts fotodvala. Håll ut (säger jag mest till mig själv). Det blir ljusare snart igen. Strax före jul vänder det och där är vi ju snart! I brist på annat rotade jag fram detta foto - från New York (var annars?)
 
I helgen s k a jag bruka min kamera. Jag lovar (säger jag mest till mig själv)...
 
 
 

Åland

Ja inte ser man mycket av denna lilla ö. Grått, rått, mörkt och ensamt. 

Det får bli en annan gång helt enkelt, det är ju inte alls långt hit! På sommaren, definitivt på sommaren. 



Hallå!

Ett litet livstecken från mig; buketten med tulpaner på vårt köksbord just nu. 

Bara så ni vet; imorgon åker jag till Åland. På jobb. Ska till ett mejeri och hålla kurs i dagarna tre. Spännande.