Tårta med härlig seg maräng

Fransk marängtårta a´la Leila. Har bakat och bjudit på denna nu flera gånger och den gör succé varje gång. En klar favorit har den utvecklats till samtidigt som den är enkel att göra. Kan ju inte bli bättre.







Ingredienser 
7 st äggvitor 
5 deciliter strösocker 
1 nypa salt 
100 gram mörk choklad 70 procent 
50 gram mandelspån 
3 deciliter vispgrädde 
Valfria färska bär, till exempel
1 ask färska blåbär 
1 ask färska hallon 
0,5 liter jordgubbar 
1 näve bigarråer
Eller som på fotot
Jordgubbar och kiwi


Gör så här
1.   Sätt ugnen på 150 grader.  
2.   Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.  
3.   Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). 
4.   Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60-65 grader
      (vispa hela tiden och ja du blir trött i armen men kör på)
5.   Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet
      med elvisp eller i hushållsmaskin tills den svalnat. 
6.   Rosta mandelspånet försiktigt i en torr kastrull eller stekpanna, det får inte bli bränt så passa den noga,
      det går fort att rosta dem. 
7.   Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig
      (du behöver inte alls röra mycket utan bara ett par varv). Vänd även ner nästan allt av mandelspånet. 
8.   Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. 
     Toppa med resten av mandelspånet. 
9.   Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. 
10. Stäng av ugnen och låt svalna helt i ugnens eftervärme. 
11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen. 
12. Strö över färska bär.

Kommentera inlägget här: